Project Description

Conceptul de libertate asa cum il inteleg eu este putin mai complicat si presupune o atitudine exersata. Gandesc adesea libertatea in termeni spatiali, ca si cum daca sunt liber inseamna ca am un spatiu in care sa ma misc. Desigur asta nu presupune neaparat ca ma refer la un fel de libertate exterioara pe care o traduc intr-un spatiu propriu-zis. La fel de bine se aplica si unei libertati interioare. Cred ca cele doua desi diferite se influenteaza una pe celalalta desi pare aproape ca de la sine inteles ca nu poti avea libertatea exterioara decat daca ti-o poti permite in interiorul tau.
A fost spus de atat de multe ori ca atunci cand nu suntem liberi incercam cu toate fortele sa devenim iar atunci cand am devenit nu prea stim ce sa facem cu ceea ce am dobandit. Nu cred ca este neaparat un fenomen iesit din comun, ci dimpotriva dupa ce ti-ai eliberat un spatiu e ok sa nu-l ocupi imediat, ca si cum ar fi obligatoriu, ci sa incerci sa-l ocupi cu ceva cat mai potrivit pentru scopurile pe care le ai ceea ce poate necesita o perioada de gandire.
Pe de alta parte insa am avut ocazia sa vad de multe ori cum libertatea inhiba, destabilizeaza si poate genera angoase greu sau imposibil de suportat. Sa stii ce sa faci cu libertatea proprie, in cazul in care o ai, nu e lucru usor si cred ca pentru foarte multi oameni e chiar destul de greu. Si asta pentru ca libertatea presupune independenta si grija fata de propria persoana si fata de ceilalti. As vorbi mai intai de procesul dobandirii libertatii pentru ca mi se pare ca doar asa putem intelege cel mai bine esenta acestei stari – libertatea ca stare!
Traditia orientala ne-a demonstrat, asta in cazul in care mai era necesar, ca lupta pe care o are de purtat fiecare dintre noi nu este cu cine stie ce adversar extern ci mai degraba cu propria persoana si aceasta lupta ar consta in infrangerea unei parti greu de educat din noi, partea formata din dorinte, pasiuni oricum o parte emotionala. Desi nu subscriu intru totul acestei idei sunt de acord ca avem de infruntat, mai mult sau mai putin, partea emotionala proprie iar daca in viata noastra, hai sa zicem, ceva nu merge bine ar trebui sa acordam o atentie mai mare acestui emotional. Argumentul pro este relativ simplu – fortele emotionale sunt cele care asigura desfasurarea energetica a actiunilor noastre si atunci un emotional perturbat poate genera fie un surplus energetic (cu extrema in manie), fie un deficit (respectiv depresia).
Lupta aceasta cu fortele emotionale care este dusa, nici nu se putea altfel, pe terenul lor, este purtata intr-un mod mai mult sau mai putin subtil si prin intermediul psihanalizei. Desigur, termenul de “lupta” inregistreaza in acest context limitari considerabile pentru ca psihanalistul nu este in razboi in timp ce, uneori, pacientii lui da. Chiar si atunci cand intra intr-un anume razboi el – psihanalistul – stie (sau spera) ca nu vor fi victime iar asa-zisul razboi dintre analist si analizat se transforma in acelasi conflict intern: eu cu mine sunt in conflict.
In principal psihanaliza ne propune acest tip de eliberare de conflicte. Din moment ce campul interior este deranjat in mod permanent de conflicte desigur psihanaliza nu ne propune o eliberare totala care ne-ar aparea echivalenta mortii. Insa tintirea conflictelor invalidante este un scop terapeutic. Eliberarea ar consta in rezolvarea, adica disparitia acelor conflicte invalidante si aparitia unui spatiu interior liber de angoasa. Adesea putem intelege cu usurinta ca aceste conflicte puternice sunt generate si sustinute de evenimentele timpurii care s-au sudat cu timpul in adevarate structuri emotionale, perceptive, mnezice, comportamentale. A le putea recunoaste si a le putea pune sub semnul intrebarii, prin intermediul unui prezent diferit calitativ si cantitativ, inseamna a lupta cu ele si in cele din urma a le deconstrui. Deconstructia nu inseamna disparitia unor asemenea structuri ci pierderea substratului energetic ce le anima ceea ce conduce la picajul lor in pasivitate. In mod normal el pot fi re-activate in anumite situatii ceea ce poate genera tensiunea de dinainte.
Dupa acest mic ocol ma reintorc la ideea libertatii. Pentru mine libertatea este tocmai acest spatiu interior in care poti permite o miscare libera, miscare proprie sau miscare a altora. Ea este o stare in sensul in care nu poti fi liber prin definitie in orice situatie, aceasta este o imposibilitate ci in fiecare situatie, in functie de propriul conflict poti fi mai liber sau mai putin liber de tensiune. In sens contrar, nu poti fi liber atunci cand, principial vorbind, esti controlat de anxietate pentru ca anxietatea impune, limiteaza. Extind aceste idei pana la libertatea pe care un regim politic o poate acorda populatiei. Bineinteles ca nu inteleg ca anxietatea este singura care genereaza restrictia libertatii de miscare si de gandire insa o consider o sursa importanta a acestei mutilari.
Din aceste randuri putem extrage si o alta concluzie: libertatea nu este un dat de care sa ne bucuram in virtutea faptului ca suntem oameni si putem gandi. Libertatea presupune un efort de constientizare si intelegere a propriei pozitii in propria casa, cum spunea odata Freud. Spuneam ca libertatea presupune independenta si am avut ocazia sa vad ca atunci cand rostesc cuvantul “independenta” multi oameni se gandesc “eu sunt independent doar ma intretin singur – am servici, am familie”. Nu la acest tip de independenta ma refeream ci mai degraba la o independenta interioara adica la o capacitatea dobandita prin acel “ cunoaste-te pe tine insuti”. A putea ramane drept (animat de bunele intentii ale intelegerii umane) in fata a cine esti iti ofera posibilitatea sa vezi mai drept  cine esti si implicit sa poti vedea mai drept cine sunt cei de langa tine. Si de asemenea a putea avea grija de propriile parti sensibile, invatand din suferinta adica, iti ofera posibilitatea de a putea ingrijii pe celalalt fara a deveni agresiv, intruziv, etc.
Se pare ca libertatea presupune un anume grad de forta interioara.